Gepardi on maailman nopein

/Gepardi on maailman nopein

Gepardi on maailman nopein

Gepardeja elää enimmäkseen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa etenkin sen itä- ja eteläosissa, mutta pieniä määriä gepardeja löytyy myös Iranin sekä pohjoisen Afrikan alueelta. Gepardi on villieläin, joka tuo lähes jokaisella ensimmäisenä mieleen nopeuden. Avoimilla savanneilla elävä gepardi on erinomainen esimerkki siitä, kuinka eläinlaji on sopeutunut ympäristöönsä täydellisesti. Gepardit jahtaavat antilooppeja, gaselleja ja niitä pienempiä eläimiä. Gepardit oppivat jo pienestä pennusta pitäen emoltaan jahtaamisen taidon ja toisinaan eläviä eläimiä kannetaan aikuisten toimesta lauman pennuille, jotta niiden olisi helpompaa harjoitella eläinten kiinni juoksemista ja nappaamista.

Gepardi on synnynnäinen juoksija

Gepardi on ehdottomasti villieläin, joka on syntynyt juoksemaan. Tätä gepardin nopeutta onkin ihasteltu kautta aikojen, sillä kyseessä on maailman nopein eläin, joka kykenee yhdellä harppauksella liikkumaan lähes seitsemän metriä. Tällöin tuntinopeudeksi tulee jopa 112 kilometriä, kun taas esimerkiksi nopea ravihevonenkin saavuttaa vain noin 69 kilometrin tuntinopeuden. Gepardin nopeus on huomattu jo kauan sitten. Jo muinaisessa Egyptissä maalattiin kalliomaalauksiin juoksevia gepardeja ja monessa kulttuurissa gepardi onkin esiintynyt nopeuden symbolina.

Viime aikoina yksi nopeimmista gepardeista on ollut Yhdysvaltain Cincinnatin eläintarhassa asustanut gepardi nimeltään Sarah, jonka juoksunopeudeksi mitattiin vuonna 2012 peräti 98 kilometriä tunnissa tunnetun National Geographic -lehden kuvausten yhteydessä. Se tarkoittaa 100 metrin juoksua huikeassa 5.95 sekunnin ajassa! On kuitenkin huomioitava, ettei gepardi pysty ylläpitämään tahtiaan pitkiä aikoja, vaan sen nopeus perustuu pikaisiin pyrähdyksiin, jotka kestävät yleensä noin puolen minuutin ajan.

Gepardi on rakennettu juoksemaan vauhdikkaasti

Gepardien ruumiinrakenne on sellainen, että se mahdollista sille huippunopean vauhdin. Ensinnäkin gepardi on äärettömän virtaviivainen eläin, jolla on pieni pää, litteät kylkiluut, hoikka ruumis sekä pitkät ja kapeat jalat, jotka minimoivat vauhdissa ilmanvastuksen. Lisäksi se on verrattain kevyt eläin, joka painaa yleensä alle 60 kiloa, joten lihaksille ei jää liian paljon massaa kannettavaksi, vaan liikkuminen on ketterää ja joustavaa.

Gepardilla on joustava selkäranta, joka mahdollistaa eturaajojen venyttämisen hyvin pitkälle eteenpäin. Tassuista pilkistävät pitkät ja voimakkaat kynnet antavat hyvin pitoa juoksussa. Pitkät ja sutjakkaat raajat sekä notkea kroppa mahdollistavat korkean nopeuden saavuttaminen hyvin lyhyessä ajassa ja sen ansiosta gepardin pystyvätkin saamaan kiinni monia sellaisia saaliita, jollaisiin muilla kissaeläimille ei olisi mitään mahdollisuuksia. Lisäksi kummankin etutassun takaosasta löytyy pikkuinen kartionmuotoinen ihokaistale, joka toimii juoksun aikana jarruna tarvittaessa. Gepardi käyttää myös ansiokkaasti häntäänsä avukseen suunnan sääntelemisessä etenkin vauhdin kohotessa huikeisiin lukemiin. Ajan myötä gepardille ovat myös kehittyneet suurentuneet keuhkot, sydän sekä sieraimet, jotka edesauttavat hapen virtaamista kehossa tehokkaammin.

Sudet saalistavat laumoissa

Sudet ovat koiraeläimiä. Yleisin susilaji on harmaasusi, joka elää melkeinpä kaikkialla pohjoisen pallonpuoliskon alueella niin Pohjois-Amerikassa, Euroopan pohjoisosissa kuin myös Aasiassa. Myös Suomessa susikanta on runsas. Sudet ovat mielenkintoisia eläimiä, jotka tunnistaa helposti etenkin selkäpiitä hyytävästä ulvonnastaan. Sudet kommunikoivat keskenään ulvomalla siten, että yksinäinen susi viestii pitkienkin etäisyyksien päästä laumalleen. Toisaalta myös susilauma saattaa ulvomisen välityksellä lähettää viestejä lähistöllä liikkuville susilaumoille ilmoittaakseen omista reviireistään. Usein sudet saattavat alkaa ulvoa yksinkertaisesti siksi, että lähistöllä ulvoo joku toinenkin susi. Tässä mielessä sudet muistuttavatkin sukulaisiaan koiria, jotka saattavat usein yltyä haukkumaan toisten koirien innoittamana.

Susien käyttäytymine

n laumassa

Sudet elävät yleensä laumoissa, joihin kuuluu tavallisesti viidestä kymmeneen sutta. Näissä laumoissa ne liikkuvat varsin laajoillakin alueilla metsästäen yhdessä. Mieluiten susi metsästää suuria metsän eläimiä kuten esimerkiksi hirviä ja kauriita, sillä niistä saa reippaasti lihaa, jota susi pystyy syömään valtavia määriä. Susi metsästää toki myös muita pienempiä nisäkkäitä, lintuja sekä matelijoita.

Susien laumassa käyttäytymistä on tutkittu melko paljon. On huomattu, että laumassa vallitsee varsin tiukassa istuva hierarkinen järjestys, jossa susilaumaa johtaa yksi alfauros sekä hänen rinnallaan kulkeva kumppani. Tämä lauman ykkösuros yhdessä naarassuden kanssa ovat laumassa yleensä ainoa lisääntyvä pari. Lauman kaikki muut sudet osallistuvat kasvatustyöhön pitämällä huolta sudenpennuista, hoitamalla niitä ja saalistamalla niille yhdessä ruokaa.

Susi on petoeläin

Ihmisten ja susien yhteinen historia on pitkä ja rönsyilevä ulottuen kauas vuosituhansien taakse. Vaikka susi onkin petoeläin, ei se yleensä koskaan hyökkää ihmisen kimppuun paitsi äärimmäisissä tilanteissa. Tästä huolimatta susi on leimautunut pelottavaksi ja vaaralliseksi eläimeksi, jota moni ihminen vierastaa ja kammoaa. Vaikka sudet eivät hyökkääkään yleensä ihmisten kimppuun, on varsin tavanomaista, että susi saalistaa esimerkiksi kotieläimiä. Toisinaan susi saattaa esimerkiksi raadella maatilalla eläviä lampaita tai vuohia. Tämän vuoksi susia metsästetäänkin melko laajasti ja niille asetetaan joillain alueilla myös ansoja.

By | 2017-11-07T13:15:12+00:00 elokuu 18th, 2017|Villieläimistä|Kommentit pois päältä artikkelissa Gepardi on maailman nopein