Villieläinten ”viisi suurta”

/Villieläinten ”viisi suurta”

Villieläinten ”viisi suurta”

Käsite ”viisi suurta” on peräisin englanninkielisestä nimityksestä ”Big Five”, jolla viitataan etenkin metsästäjän keskuudessa viiteen mahtavaan villieläimeen, joiden metsästäminen ei ole mikään helppo tehtävä. Näitä viittä Afrikassa elävää nisäkästä pidetään yleisesti ottaen vaarallisena ja aiemmin metsästäjälle oli suuri kunnia-asia saada viedä yksi näistä eläimistä saaliina kotiin. Nykypäivänä ”viisi suurta” -nimityksellä on kuitenkin pehmeämpi kaiku, sillä enää sitä ei yhdistetä metsästykseen, vaan yleisesti ottaen Afrikan mahtavimpina pidettyihin villieläimiin, jotka jokainen toivoo safarilla näkevänsä. Safareita tarjoaville tahoille onkin tyypillistä mainostaa, että luonnonpuistossa elävät kaikki nämä viisi upeaa villieläintä: afrikkalainen norsu, afrikkalainen leijona, afrikkalainen leopardi, puhveli sekä joko musta tai valkoinen sarvikuono. Tähän listaan ei ole laskettu mukaan muutamaa uhanalaista ja aivan yhtä upeaa eläinlajia, joita ovat kirahvi, gepardi, virtahepo ja afrikkalainen villikoira.

Afrikannorsu on eläinkunnan suurin

Viidestä suuresta villieläimestä kirjaimellisesti suurin on tietenkin afrikannorsu, joka on koko maailman suurin ja painavin maalla elävä nisäkäs. Afrikannorsu elää lähes 40 eri maassa Saharan eteläpuolella ja se onkin varsin sopeutuvainen eläin, joka viihtyy monenlaisessa eri ympäristössä vehreästä ruohikosta kuivaan aavikkoon. Elefantteja suojaa niiden paksu nahka sekä valtavat korvat, jotka auttavat niitä säätelemään ruumiinlämpöä sopivaksi. Aivan kaikelta ne eivät kuitenkaan ole onnistunut pysymään suojassa, sillä etenkin 70- ja 80-luvuilla norsunluunmetsästäjät olivat suuri uhka afrikannorsuille. Sittemmin norsunmetsästys on kuitenkin kielletty laissa, mikä on elvyttänyt norsukantaa, vaikka ongelma on yhä olemassa. Tänä päivänä afrikannousuja elääkin luonnossa noin 600 000 yksilöä.

Afrikanleijona on eläinten kuningas

Savanneilla elää todella ylväs villieläin, jota pidetään usein eläinmaailman kuninkaana. Kyse on tietenkin leijonasta, joka on maailman toiseksi suurin kissaeläin heti raitapaitaisen sukulaisensa tiikerin jälkeen. Leijonia bongaa usein villieläinsafareilla lähinnä unten mailla, sillä ne nukkuvat suurimman osan päivästä ja saalistavat pimeällä. Leijonat elävät laumoissa, joista löytyy yleensä yksi tai toisinaan parikin urosta sekä muutamia naaraita sekä heidän poikasiaan. Useimmiten juuri naarasleijonat ovat niitä, jotka ovat vastuussa metsästyspuolesta. Leijonat ovatkin ketteriä metsästäjiä, jotka väijyvät saalistaan ja hyökkäävät sen kimppuun uskomattomalla nopeudella ja tarkkuudella. Luonnossa elävät villit leijonat elävät keskimäärin noin neljäntoista vuoden ikäisiksi, mutta eläintarhoissa niiden elinaika voi pidentyä joillain vuosilla.

Kafferipuhveli on arvaamaton eläin

Kafferipuhvelit elävät vetisillä alueilla eri luonnonpuistoissa ympäri Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Vaikka tämä puhvelilaji näyttääkin säyseältä ja rauhalliselta, on niillä maine yhtenä Afrikan vaarallisimmista eläimistä. Usein tuntiessaan olonsa uhatuksi ne eivät epäile käyttää tappavan teräviä sarviaan sekä valtavaa lähes tuhannen kilon massaansa.

 

Afrikanleopardi on upea ilmestys

Yöelämää viettävä hieman aranpuoleinen leopardi on eläin, joka viettää paljon aikaa puiden oksilla. Se onkin erinomainen kiipeilijä ja se käyttää puita mahdollisen saaliin hakemiseen sekä pyydystetyn saaliin pitämiseen loitolla hyeenoista ja leijonista, jotka haluaisivat päästä osingoille. Leopardin mustapilkullinen turkki on upeasti kuvioitu ja se toimii erinomaisena maastoutumiskuviona. Toki leopardilla on muitakin sellaisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä taitavan metsästäjän: kyky juosta huikeat 56 km/h on sen ehdoton valttikortti. Leopardin elinalue on varsin laaja ja se liikkuukin usein alueelta toiselle aina muutaman päivän välein.

Uhanalainen sarvikuono

Sarvikuonoja on olemassa sekä mustia että valkoisia. Salametsästyksen takia niitä uhkaa sukupuutto. Arviolta villejä sarvikuonoja elää luonnossa noin 5000 mustaa yksilöä sekä 20000 valkoista yksilöä.

By | 2017-11-07T13:08:43+00:00 syyskuu 11th, 2017|Villieläimistä|Kommentit pois päältä artikkelissa Villieläinten ”viisi suurta”